top of page
Yazarın fotoğrafısonay.isik

Dan Bricklin, Excel'in Temellerini Nasıl Attı? VisiCalc Nedir?

Güncelleme tarihi: 13 saat önce

İlk Excel fikri nasıl ortaya çıktı? Excel ‘in mucidi kimdir? Dan Bricklin kimdir?  Lotus 1-2-3 ‘ü hatırlıyor musunuz? VisiCalc’dan Excel’e elektronik tablolamanın gelişimi nasıl? Bilgisayar ilk çıktığı zaman sadece oyun olarak görülüyorken nasıl iş dünyasına yerleşti? Şirketler Excel’i kullanmaya nasıl başladı? Bu soruların cevaplarını merak ediyor musunuz? Gelin hep birlikte Excel’in tarihine bakalım..







Siyah beyaz çizim bir resimde bilgisayarla uğraşan adam

"İki hafta içinde kendini amorti eden herhangi bir ürün kesin kazanandır."  Bu sözler ilk Excel’in mucitlerinden biri olan Dan Bricklin’e ait.

 

Dan Bricklin’in normal insanların sorunlarını çözmek için bilgisayarda kullanabilecekleri araçlar geliştirme fikriyle 1978’de  modern Excel’in atası olan VisiCalc’ı geliştirdiğinde, tüm dünyayı sırtında taşıyan bir uygulama geliştirdiğinin farkında değildir. Günümüzde bir milyardan fazla kullanıcısı olan Excel, hayatımızda vazgeçilmez bir yer edindi ve çoğumuzun her gün birkaç kez kullandığı bir araç haline geldi.





Apple 2' de Visicals görünümü - Yapay zeka

 

Peki ilk Excel fikri nasıl ortaya çıktı?

Harvard Business School öğrencisi olan Bricklin'in  hocası kara tahta üzerinde bir tablo yazıp çizerken o bu şekilde bir tablonun elektronik olarak yapılsa ne kadar iyi olacağını düşünür ve 1978 yılında VisiCalc programını çıkarır.

 

Tek bir tuşla yüzlerce sayıyı işlemesine izin veren elektronik tabloyla, sadece çocukların oyun oynadığı düşünülen mikrobilgisayarların artık iş dünyasında da  saygı görmesini sağlar. Çünkü o zamanlar, kişisel bilgisayarlar hala çok yeni bir şeydir. Ve tüm dünyada sadece 200.000'den az kişinin kişisel bilgisayarı vardır. VisiCals Apple II’de çalışacak şekilde tasarlandığı için müşteriler 2000 dolarlık bilgisayarları satın almak zorunda kalırlar. Böylelikle  Apple II'nin satışlarını artıran ve kişisel bilgisayarları iş dünyasında da yaygınlaştıran bu program, Apple'ın erken başarısında çok önemli bir rol oynar. Hatta bu konuda Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs VisiCals için “şirketin başarısını diğer tüm olaylardan daha fazla artırdığını” söylemiştir.

Dan Bricklin’e 1981 yılında VisiCalc için Grace Murray Hopper Ödülü verilir fakat Bricklin, VisiCalc'ı patentleyemez çünkü o dönemde yazılım icatları patentlenmiyodur, öyle bir sistem yoktur.

 





Yapay zeka ile bilgisayar ekranında  excel garafik görünümü

84 yılına kadar zirvede kalan VisiCals piyasaya IBM bilgisayarlarla daha uyumlu Lotus-1-2-3 ‘ün çıkmasıyla modası geçmeye başlar.

 

Daha sonra Microsoft, Lotus programını döneminin ihtiyaçlarına göre revize etmek yerine  yeni bir program olan Excel’i geliştirmeye karar verir. Yıl 1987’ye gelindiğindeyse pivot tabloları , grafik araçlarıyla Lotus’a göre son derece güçlü Excel 2.0 hem Windows hem de Mac tabanlı olarak geliştirilir ve güncellenerek günümüze kadar ulaşır.




yapay zeka ile Dan Bricklin Visicals ve bilgisayar

 

Dan Bricklin’i aynı dönemdeki Bil Gates , Steve Jobs kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü İlk harika uygulama olarak kabul edilen insanları ilk kez bilgisayar almaya ikna eden elektronik programlamayı yarattı. Üstelik bu elektronik tabloları sadece büyük şirketlerin kullanması için değil, hesaplama yapan herkesin kullanabileceği bir araç olarak düşündü  ve böyle geliştirdi. Bu anlamda teknolojiye katkısı yadsınamaz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page